Kategoriler
Ağır Metal Tehtdidi

Ağır Metal Tehdidi


Ağır Metal Tehdidi

Ağır metal tehdidi teknolojik olarak gelişen ve endüstrileşen dünyada  adını son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız sorunlardan biri. Bir yandan mevcut gelişmeler sayesinde yaşamımızı daha konforlu bir şekilde  sürdürüyoruz ancak diğer yandan artan oranda kimyasal maddeye ve ağır metale maruz kalıyoruz. Halbuki bizden birkaç nesil öncesine bir bakın… Topraklarımızın, sebze ve meyvelerimizin, hayvanlarımızın ve sahip olduğumuz daha bir sürü şeyin ne kadar saf, doğal ve kirlenmemiş olduğunu göreceksiniz. İnsanlık, bugünlerde kronik bir sürü hastalıkla daha önce hiç olmadığı oranda karşı karşıya. Havamız, suyumuz, topraklarımız ciddi bir tehdit altında. Ancak karamsar olmaya hiç gerek yok. Çözüm okumak, araştırmak ve nasıl korunacağımızı bilmekten geçiyor. Haydi şimdi ağır metal tehdidine karşı korunmak için neler yapabiliriz öğrenelim…


Ağır Metallerden Korunma Yolları

Amalgam dolgu zararlı mı?

Çoğumuzun  ağzında bir ya da birden fazla amalgam (civa) dolgu vardır. Bir zamanlar sıkça kullanılan civalı dolgular günümüzde diş hekimlerinin de farkındalığının artmasıyla yerini kompozit dolguya bırakmaya başladı. Civa son derece zehirli bir maddedir ve ağız içerisinde (vücut sıcaklığında) sürekli buharlaşma eğilimindedir. Buharlaşan civa kana karışarak yakın organlara yerleşebilir ve tiroit örneğinde olduğu gibi otoimmün bazı hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle amalgam dolgu yaptırmamalı, varsa en kısa sürede kompozit olanlarla değiştirmeliyiz.

Sigara

Sigara, içerisinde kırka yakın kanserojen kimyasalı barındırır. Sigarada bulunan kadmiyum adlı ağır metal sağlık açısından son derece ciddi bir tehdittir. Hem aktif hem de pasif içicilikle kanınızda kadmiyum sınır değerlerin üzerinde çıkabilir. Kadmiyum kliniğimizde yaptığımız ağır metal testlerinde oldukça sık karşılaştığımız bir ağır metaldir. Yapılan çalışmalarda kemik erimesi riskini arttırdığı görülmüştür. Bunların dışında kurşun ve alüminyum yine sigara içen hastalarımızın kan testlerinde sınır değerlerin oldukça üzerinde çıkmaktadır.

Ucuz veya Çin Malı Tekstil Ürünleri

Günümüzde tekstil ürünlerinin pek de pahalı olmadığını görüyoruz. Tekstil sanayinde maliyet düşürmek adına kumaşların ucuz kimyasallarla işlem gördüğünü ve bizler için birer tehdit haline geldiğini görüyoruz. Yeni bir tekstil ürünü aldığınızda asla yıkamadan giymeyiniz. Kumaştaki boyanın, içerdiği ağır metal ve kimyasalların cildiniz tarafından emilmemesi ve cilt yoluyla kana karışmaması için bir veya birkaç kez yıkadıktan sonra giymeniz daha yerinde olacaktır.

Konut için lokasyon seçimi

Özellikle sanayi bölgelerine yakın, otoban kenarlarına kurulu yaşam alanları ve yoğun trafiği olan şehir merkezleri ağır metaller yönünden ciddi bir potansiyel taşır. Sanayi kuruluşlarının baca gazlarında ve araç egzoz gazlarında fazlaca ağır metal ve kirletici bir çok kimyasal bileşen vardır. Yaşayacağınız bölgeyi seçerken ağır metal tehdidine karşı korunmak için bu kriteri asla göz ardı etmeyin.

Gereksiz aşılara dikkat!

Aşılar gerekli olduğunda yapıldığı zaman sağlığımız için son derece önemlidir. Yalnız ticari kaygılarla piyasaya sürülen ve etkinliği soru işareti olan bazı aşılar konusunda da temkinli olmamız gerekiyor. Aşılar ağır metal içerebilir. Bu nedenle çok gerekli olmadığı sürece aşı yaptırmaktan kaçınmak önemlidir.

Kaçınılması gereken gıdalar 

İnsanlar tarafından çeşitli yem ve atıklarla beslenerek kirliliğin yüksek olduğu kıyıya yakın alanlarda yetiştirilen çiftlik balıkları listenin ilk sırasında yer alıyor. Bu balıklarda sadece ağır metallere değil, kötü şöhreti ile tanınan poliklor bifenil  (PCB) adlı toksik maddeye de yaygın şekilde rastlanmaktadır. Karaciğer bir canlının vücudundaki çoğu toksik maddenin atılım yeridir. Eğer açık deniz balığı bulamıyorsak aldığımız çiftlik balıklarının karaciğerini kesinlikle tüketmeyiniz.

Rafine edilmiş ve işlemden geçirilmiş besinlere raf ömürlerinin uzatılabilmesi için bir çok koruyucu kimyasal madde katılır. Bu tarz besinlerin tüketilmesi sonucu vücudumuza giriş yapan katkı maddeleri karaciğerimin detoks kaabiliyetine zarar verir ve zamanla ağır metallerin birikmesine sebep olabilir. Bu nedenle gıdalarınızın olabildiğince doğal ve işlenmemiş olmasına dikkat ediniz.

Alkol de yine listenin üst sıralarında yer alıyor. Karaciğerden metabolize olan alkol zamanla karaciğerin atılım kaabiliyetine zarar vereceği için maruz kaldığımız ağır metallerin vücutta birikimine neden olacaktır.


Merak Ettikleriniz…

Ağır metallerin isimleri nelerdir?

Burada yüzlercesini tek tek yazmamız elbette mümkün değil ancak en çok karşılaştıklarımızı sıralayacak olursak; alüminyum, civa, kurşun, kadmiyum, bakır, altın, gümüş, arsenik,  kobalt, nikel, kalay diyebiliriz.

Ağır metal zehirlenmesi nedir? 

Özellikle civa, alüminyum, kadmiyum ve kurşun gibi zehirleme potansiyeli yüksek ağır metallerin vücudun yumuşak dokularında fazlaca miktar birikmesi ile ortaya çıkan durumdur. Akut (aniden gelişen) şekilde gerçekleşebileceği gibi kronik (zamanla) da gelişebilir. Kişinin kendi vücudu ile ilgili değişiklikleri her zaman ciddiye alması gerektiğine inananlardanım. Aman dikkat! Bu konudaki farkındalık hayat kurtarabilir!

Ağır metal zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Kaslarda seyirme ve kramplar, ağızda belirgin metalik tat, ciddi halsizlik ve yorgunluk, mide bağırsak sistemine ait olağan dışı gelişmeler (kabızlık veya ishal), saç dökülmesi, ruhsal durum değişimleri, kas ağrıları, uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı en  önemli belirtileridir. Bunun dışında kişiye özgü daha farklı belirtiler de ortaya çıkabilir.

Ağır metal detoksu nedir?

Ağır metallerin vücuttan atılması için yapılan işlemlere denir. Birçok yolu vardır. Şelasyon tedavisi bunlardan biridir. Etilen diamin tetra asetik asit verilen bir madde damar yoluyla kişiye verilir ve bu maddenin vücutta bulunan ağır metal ve kimyasal toksinlere bağlanarak metal kompleksi (şelat) oluşturması sağlanır. Bu son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan bir yöntemdir. Bunlar dışında limon, taze nane, yeşil sebzeler ve bunların suları kullanılarak yapılan kürler vardır. Etkisi şelasyon tedavisi kadar etkili olmayabilir ancak uzun dönemde ağır metallerin atılmasını sağlar ve birikimine engel olur. Tabi en önemli unsur bu maddelere maruz kalmamak veya bu maddelerden mümkün olduğunca korunmaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ağır metaller vücuttan nasıl atılır?

 

 

 

Ağır metallerin çevreye ve insan sağlığına etkileri nelerdir?

Ağır metallerin canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?

Sayfamız güncelleniyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dil Seçin »
WhatsApp chat
Call Now Button