Kategoriler
Candida Kandida

Candida (Kandida)


Candida nedir?

Asıl konumuz olan Candida’ya geçmeden önce bağırsak florası ne demektir önce onu tanımlayalım. Bağırsak florası, bağırsak yüzeyinde yaşayan, sindirimden ve emilimden  sorumlu olan trilyonlarca bakterinin oluşturduğu bir ortamdır. Bu ortamda yüzlerce farklı bakteri türü mevcuttur. Bunların yüzde 80’i faydalı, %20 si ise zararlı bakterilerdir. Bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilerin oranı ile beslenme tarzımız arasında çok önemli bir ilişki vardır. Bireyin beslenme kalitesi düştükçe yüzde 20 lik zararlı bakterilerin oranı artmakta ve bağırsak florası bozulmaya başlamaktadır. Candida, normal şartlarda her insanın bağırsak, göz, kulak, mesane, mide mukozasında bulunan bir tür mantardır.  Belli bir seviyede tutulduğu sürece sorun olmamaktadır ancak çoğalmaya başladığında önemli problemler ortaya çıkarmaktadır. Olması gereken miktarda olduğundan bağırsaktaki sindirim ve emilime yardımcı olan bu mantar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyunuz.


Candida neden olur?

Aşırı şeker ya da karbonhidrat tüketimi, fast food tarzı beslenme, sık ve gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı, dengesiz ve zayıf bir bağışıklık sistemi, stresli bir yaşam tarzı, şeker hastalığı ve insülin direnci maalesef bağırsak floramızda bulunan bu mantarın popülasyonunu ciddi şekilde arttırmaktadır. Sindirimden sorumlu olan faydalı bakterilerin sayısı bu artışla baskılanmaya başlar. Bunun sonucunda hiç istenmeyen bir takım sorunlarla karşılaşılmaktadır.


Candida nelere yol açar?

Artmış candida popülasyonu vücudumuzda toksin üretimine sebep olur. Floradaki sindirim ve emilimden sorumlu diğer bakterilerin çalışmasını engeller. Bağırsak içi dengeli ortam bozulduğu için bağırsak çeperinin geçirgenliği artabilir ve toksik maddeler, ağır metaller, hastalık yapıcı diğer unsurlar bağırsak çeperinden kana karışabilir. Candida’nın en önemli besini şekerdir ve tükettiği şeker sonrası merkezi sinir sistemine ciddi zararlar verebilecek nörotoksik maddeler üretmeye başlar. Tüm bu fizyolojik olaylar bir araya geldiğinde bireylerde uzun süren yorgunluk, halsizlik, panik atak, depresyon, mide bağırsak sisteminde kramplar, ciddi şeker isteği, ağrılı ve düzensiz adet kanamaları, cinsel istekte azalma, genital bölgede kaşıntı, egzama, kan şekerinde düşüşler, migren, karında şişkinlik, gaz problemi ve kabızlığa yol açar. Bireyin bağışıklık sistemine zayıflatmak ve yaşam kalitesini azaltmakla kalmaz, bir çok kronik  hastalığa giden yolun da taşlarını döşemiş olur.


Candida nasıl geçer? (Candida tedavisi) 

Candida’nın artışına neden olan en önemli etken basit şekerle zengin bir diyettir. Bu nedenle şekerden uzak durmak yapılacak en doğru iştir. Bağırsak florasını destekleyen gıdaların alımı (sarımsak, kekik, soğan, doğal ev yapımı yoğurt, kefir, sirke vs.) faydalı bakterilerin sayısını arttıracaktır. Gerekli olmadığı sürece ilaç ya da antibiyotik kullanımından kaçınmak önemlidir. Dengeli bir uyku, düzenli ve stressiz bir yaşam ve iyi bir ruh hali de bağırsak florasını destekleyeceği için bu uğurda yaptığınız savaşa katkıda bulunacaktır.


Candida testi

İnternette gezinirken tükürük testi adında bir teste rastlayabilirsiniz. Bu test basit testtir ancak bazen kişiler tarafından doğru uygulanmadığı için yanlış sonuç verebilir. Kliniğimizde Candida Albicans dışında 13 ayrı alt türünün de taraması yüzde yüze yakın doğrulukta yapılmaktadır. Bu test özellikle obezite için kliniğimize başvuran hastalarımızın tatlı isteklerini kesmek, sağlıklı ve iyi bir bağırsak florası oluşturmak, onları kronik hastalıklardan korumak ve kilo vermelerini  kolaylaştırmak için çok önemlidir. Genel ruh halimizi olumsuz etkileyen ve bağışıklık sistemimizi bloke en önemli ögelerden biri olan bu mantar, tedavi edilmediği taktirde akupunktur ile zayıflama için kliniğimize gelen hastalarımızın başarıya ulaşmalarını güçleştirmektedir.


Candida Diyeti

Candida mantarı için 3 ana sebep nedir?

İlk sebep olarak gereksiz ve sık antibiyotik kullanımı diyebiliriz. Toplumumuzda maalesef sık ve gereksiz antibiyotik kullanımı çok yaygın. En ufak bir gribal enfeksiyonda dahi hekime danışmadan eş dost tavsiyesi ile eczaneden antibiyotik alıp kullanmaya başlayabiliyoruz. Antibiyotikler, sindirim sistemimizde yaşayan fırsatçı bakterileri öldürmekle kalmaz, besinlerin sindirilmesini sağlayan faydalı bakterileri de öldürür. Bunun sonucu bağırsak florasının dengesi bozulmakta, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri ortaya çıkmaktadır. Halbuki tek istediğimiz hali hazırda sindirim sistemimizde varolan Kandida’yı dengede tutmak ve oransal olarak artışına müsaade etmemektir. İkinci sebep aşırı derecede rafine karbonhidrat ve şekere dayalı beslenme biçimdir. Üçüncü sebep olarak ise alkol tüketimi ve sentetik ilaçların (hormonlar, steroidler, sitotoksikler) sıkça kullanılmasını söyleyebiliriz.


Candida alt sınıflar nelerdir?

  • C. Albicans
  • C. Dubliniensis
  • C. Glabrata
  • C. Guillermondi
  • C. Krusei
  • C. Lusitaniae
  • C. Parapsilosis
  • C. Pseudotropicalis
  • C. Rhodotorula
  • C. Rugosa
  • C. Sitophila
  • C. Stellatoida
  • C. Tropicalis

Sayfamız güncelleniyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dil Seçin »
WhatsApp chat
Call Now Button